Izvještaj sa Premijer lige Bosne i Hercegovine u šahu

Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu se održala u periodu od 01. do 08. septembra 2024. godine. Domaćim prvenstva bio je hotel „Zenit“, Neum, a tehnička organizacija pripala je Šahovskom savezu Herceg-Bosne.

Šahovski klub „Čelik“ Zenica učestvovao je u ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine, koja ose održala od 01. do 04. septembra 2024. godine.

Nakon velikih borbi, Šahovski klub „Čelik“ Zenica zauzeo je 5. mjesto.

Za klub su nastupale sljedeće igračice:

  1. Adna Kos
  2. Elma Kos
  3. Sumeja Trebo
  4. Lamija Hatibović

Treba naglasiti da je ekipa Šahovskog kluba “Čelik” Zenica jedina nastupala sa domaćim sastavom, bez ijedne dovedene igračice, dok ostali klubovi nisu imali nijednog domaćeg igrača, te su sve doveli sa strane igrače! S toga smo pogotovo prezadovoljni nastupom naših igračica od kojih se očekuje mnogo u budućnosti.

Prvo mjesto pripalo je Šahovskom klubu „Sarajevo“, Sarajevo, drugo mjesto pripalo je Šahovskom klubu „Napredak“ iz Zenice, treće mjesto pripalo je Šahovskom klubu “Hrasno-Busovača” Busovača,a četvrto mjesto pripalo je Šahovskom klubu “Preporod” Zenica.

Pored ženske ekipe “Čelika”, treba napomenuti da su i sljedeći igrači uzeli učešće na Premijer ligi Bosne i Hercegovine u šahu:

IM Goran Trkulja – nastup za ŠK “Sarajevo” Sarajevo

CM Faris Čunjalo – nastup za ŠK “Bihać” Bihać

Dino Marković – nastup za ŠK “Bihać” Bihać

IA Sejfudin Miskić – delegirani sudija od sudijske komisije ispred Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine

 

Ovo je bila odlična priprema svima pred predstojeću 42. Olimpijadu na kojoj učestvuje i Bosna i Hercegovine gdje treba napomenuto da je IM Goran Trkulja trener ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Olimpijada se održava od 10. do 22. septembra 2024. godine u Mađarskoj, Budimpešta.

 

Gens Una Sumus!

Šahovski klub “Čelik” Zenica

Povezane vijesti