Izvještaj sa 31. ekipnog prvenstva Šahovskog saveeza Federacije BiH – Prva „A“ i „B“ liga

U periodu od 20. do 25. avgusta 2024. godine održano je 31. ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine – Prva „A“ i Prva „B“ liga. Prva „A“ liga se održala od 20. do 25. avgusta 2024. godine, dok je Prva „B“ liga održala se od 20. do 23. avgusta 2024. godine.

Tempo igre u obje lige bio je 90 minuta + bonifikacija od 30 sekundi za svaki odigrani potez, počevši od prvoga. Obje lige će se rejtingovati kod FIDE za Standard rejting listu. Sistem takmičenja u Prvoj „A“ ligi bio je berger (svako sa svakim), dok je u Prvoj „B“ ligi bio švicarski sistem od 6 kola.

Svaka pobjeda u mečevima donosi 2 meč boda, a neriješen rezultat donosi 1 meč bod, dok poraz donosi 0 meč bodova (preciznije ne donosi ništa). Svaka ekipa u osnovnom sastavu ima 6 igrača + po 4 rezerve.

Zenički klubovi su uzeli učešće u najjačoj ligi u Šahovskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj „A“ ligi, te pobjednik Prve „A“ lige stiče pravo nastupa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u 2025. godini.

U Prvoj „A“ ligi, ukupno je uzelo učešće 10 šahovskih klubova. Među njima bili su i Šahovski klub „Čelik“ Zenica i Šahovski klub „Preporod“ Zenica. Nakon 9 odigranih kola, Šahovski klub „Preporod“ Zenica zauzeo je 9. mjesto sa 2 meč boda, dok je Šahovski klub „Čelik“ Zenica zauzeo 7. mjesto sa 8 meč bodova.

Treba napomenuti da je Šahovski klub „Čelik“ Zenica obezbijedio nastup u Prvoj „A“ ligi i u idućoj godini, dok će o sudbini Šahovskog kluba „Preporod“ Zenica odlučivati Premijer liga Bosne i Hercegovine koja se održava od 01. do 08. septembra 2024. godine u Neumu, Hotel „Zenit“. Na Premijer ligi Bosne i Hercegovine u šahu, ukupno uzima učešće 10 šahovskih klubova (7 iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, 2 iz Šahovskog saveza Herceg-Bosne i 1 iz Šahovskog saveza Republike Srpske). Pošto 3 kluba ispadaju, o opstanku Šahovskog kluba „Preporod“ Zenica zavisi koliko će ispasti klubova iz Šahovskog saveza Federacije BiH. Ukoliko ne ispadne nijedan klub ili ispadne 1, onda Preporod opstaje i iduće godine u Prvoj „A“ ligi. Ukoliko 2 ili 3 kluba ispadnu iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, onda Šahovski klub „Preporod“ Zenica iduće godine će biti prebačen u Prvoj „B“ ligi.

Za Šahovski klub „Čelik“ Zenica, igrači su ostvarili sljedeće rezultate:

  1. IM Aco Alvir – 3,5/9
  2. CM Faris Čunjalo – 3,5/9
  3. IM Goran Trkulja – 5,5/9
  4. FM Enver Muratović – 6,5/9
  5. Dino Marković – 2/4
  6. Nermin Šestić – 2,5/7
  7. Edin Kadić – 2,5/4
  8. Orhan Bečić – 1/3

 

Za Šahovski klub „Preporod“ Zenica, igrači su ostvarili sljedeće rezultate:

  1. IM Atif Dumpor – 3,5/9
  2. Muamer Mrnđić – 2/9
  3. Halid Bajramović – 2,5/9
  4. Jasmin Beširević – 1/9
  5. Mehmed Topoljak – 3/9
  6. Latif Hadžić – 3,5/9

 

Iduće takmičenje koje je bitno spomenuti, a koje se održava u skorije vrijeme jeste Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu u muškoj i ženskoj konkurenciji koja se održava u Neumu, Hotel „Zenit“ u periodu od 01. do 08. septembra 2024. godine.

Sve tri šahovska kluba iz Zenice uzimaju učešće u Premijer ligi Bosne i Hercegovine za žene, a to su: Šahovski klub „Čelik“ Zenica, Šahovski klub „Preporod“ Zenica i Šahovski klub „Napredak“ Zenica. Također, treba napomenuti da Šahovski klub „Napredak“ Zenica pored ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine, učestvuje i u muškoj konkurenciji, te je uz Šahovski klub „Sarajevo“ Sarajevo jedini klub koji učestvuje ove godine i u muškoj i ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Našim klubovima, kao i igračima koji će predstavljati klub želimo puno sreće na ligi!

 

Link Prve „A“ lige na chess results: https://chess-results.com/tnr990620.aspx?lan=15&art=1

Inače, Omladinski šahovski klub „Akademija šampiona“ Doboj Istok je pobjednik 31. ekipnog prvenstva Šahovskog saveza Federacije BiH – Prva „A“ liga, te je od iduće godine učesnik Premijer lige Bosne i Hercegovine. Pobjednik Prve „B“ lige je Šahovski klub „Preporod“ Breza, te je od iduće godine novi član Prve „A“ lige.

Ukupna tabela u Prvoj „A“ ligi:

  1. OŠK „Akademija šampiona“ Doboj Istok
  2. ŠK „Goražde“ Goražde
  3. OŠK „Živinice“ Živinice
  4. ŠK „Gračanica“ Gračanica
  5. ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica
  6. ŠK „Alpong“ Sarajevo
  7. ŠK „Čelik“ Zenica
  8. ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša
  9. ŠK „Preporod“ Zenica
  10. ŠK „Mostar“ Mostar

Direktor turnira bila je gđa. Ermina Mustafić. Glavni sudija na prvenstvu bio je IA Boris Budimir, a pomoćni sudija bila je  NA Nadina Mahmutbegović.

Povezane vijesti